De Dr. Hauschka “helende” cosmetica werd in 1967 ontwikkeld door de schoonheidsspecialiste Elisabeth Sigmund, in samenwerking met Rudolf Hauschka die in 1935 de onderneming WALA oprichtte.

Begrip helende wijst op de omgeving waarin de cosmetica lijn tot stand kwam, namelijk het laboratorium van Wala. Tegenwoordig draagt de verzorgingslijn de naam van de oprichter van Wala: DR. HAUSCHKA COSMETICA. Cosmetica is-in de oorspronkelijke betekenis van het woord- alle lichaams-, huid- en schoonheidsverzorging.

De kwaliteit van Dr. Hauschka Cosmetica komt voort uit de gekozen bestanddelen. De planten, die uit eigen, biologisch-dynamische bewerkte WALA tuin met heilzame planten afkomstig zijn, worden met aandacht en zorgvuldigheid handmatig verwerkt. De manier waarop de afzonderlijke bestanddelen worden verwerkt, is minstens van even groot belang. Ritme speelt daarbij een essentiële rol, Hauschka ontwikkelde productieprocessen waarin de ritmes van de natuur betrokken werden. Nog steeds winnen de WALA medewerkers waterige extracten van heilzame planten die zonder alcohol houdbaar zijn en daarnaast extracten van heilzame planten met daarin de gehele vitaliteit van de plant. Uit deze 2 werkwijzen resulteerde de naam WALA: Warmte, As, Licht, As.

Er is één kerngedachte als basis voor het verzorgingsconcept: “De huid bezit eigen krachten om zichzelf te verzorgen en te herstellen”. De huid kan door het milieu, de zon of andere factoren beschadigen. Dr. Hauschka cosmetica houdt in dat de natuurlijke balans van de huidfuncties wordt behouden of weer wordt hersteld en dit door de eigen activiteit van de huid te stimuleren met Dr. Hauschka cosmetica.